Църковният брак е много хубав ритуал за обвързване на двама млади във вечна любов и вярност. Естествено преди него трябва да сключите граждански брак и след това църковен, който е по избор. Но има някои неща, които трябва да знаете, ако все пак сте решили да се венчаете и в църквата. Това са правилата и изискванията, за да бъдете допуснати в това тайнство на църковния брак.

Най-главното изискване е между младоженците да няма родствена връзка. Не може да се венчае двойка от родство по права линия, което означава едното лице да произхожда от другото. Например, дъщеря не може да се омъжи за баща си. Забранено е и сгодяването по съребрена линия до четвърта степен включително. Това представлява родство между братя, сестри и техните наследници. Например, не може да се извърши църковен брак между брат и сестра, чичо и племенница  и до четвърти братовчеди включително.

Братовчеди от пета степен вече могат да сключат брак помежду си. Но в днешно време не се зачита много този закон и дори братовчеди от втора степен могат да се оженят, но това няма да се приеме много добре от общността. Забранени са и годежите на хора до трета и от четвърта степен по двоеродие, като се позволява само двама братя да вземат две сестри или брат и сестра да вземат други брат и сестра.

Не могат да сключат църковен брак и двойки от първа и втора степен от св. Кръщение, което означава че кръстникът не може да се венчае за кръщелника, нито пък той за родителите на кръстника. Единствено може да се сгодят кръстник и родител на кръщелника, което почти не се случва. Също така има и документи, които трябва да представите в църквата, като акт от гражданския ви брак, свидетелства от кръщенетата на младоженците и кумовете  и декларации, че нямата родствена връзка помежду си и че не се сгодявате за пети път.

За църковния брак в храма трябва да занесете две масивни свещи свързани с панделка, ритуална чаша, червено негазирано вино, погача и мед. По желание може да сте подготвили малки кошнички с парички, които шаферките или гостите да хвърлят върху вас при излизането ви от храма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here