Този термин  се използва за човек, който отговоря за всичко, което се случва в кооперацията и изслушва желанията и оплакванията на живущите. По принцип хората си мислят, че да си домоуправител означава само да събираш пари за ремонти, за да не се разпадне блока, но съвсем не е така.

Трябва да си грижиш за изискванията и желанията на всеки обитател, да следиш плащането на наеми и да организираш събирания на живущите в сградата. Да се избира човек, който да е отговорник за сградата е трудна задача, но има традиция да е този, който е живял най-дълго в нея, но трябва и да е разумен човек, не много стар и не прекалено млад. Домоуправителят е човекът, към който да се обърнете, ако имате проблем в дома си или сте забелязали, че прозорец в сградата е счупен, вратата заяжда, асансьорът е в неизправност или някакъв подобен проблем. Този човек трябва да отговаря за изправността на всичко в сградата.

Ако се наложи някакво посещение от полиция, тя търси първо него. Ако има даден проблем, задължително трябва да бъде информиран и запознат със случая, за да го обясни на правилните служби. При земетресение или пожар домоуправителят излиза последен и трябва да е уверен, че всички са навън и са в безопасност. Както виждате това има своите рискове, но приемате да работите, водени от своята доброта.

Естествено, ако не си изпълнявате задълженията ще бъдете сменен с подходящ друг кандидат за тази работа. Разбира се, не трябва да правите никакви компромиси. Ако се предприеме например ремонт, всички в сградата дават по равно пари без да се спотайват. Това се отнася и за наемите. Един истински отговорен домоуправител трябва да има залепено на вратата си приемно време, когато си е вкъщи и живущите могат да го посетят за препоръки, искания и похвали.

Както сами виждате не е лека задача, но всеки блок има нужда от един такъв човек, който да следи нещата в сградата. Естествено, ако сте избран за домоуправител и мислите, че не сте подходящ кандидат,  можете да откажете тази задача и да предложите друг, който да ви замени. Това важи и ако сте приели, но искате да се откажете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here