За смяна на щрангове обикновено се сещаме когато има големи проблеми по различните системи – канализация, топла и студена вода. Такава смяна може да се наложи при ремонт и желание за промяна предназначението на стаите. В старите жилищни кооперации вече смяната на хоризонталните и вертикални е задължителна.

Ето и обстоятелствата, които налагат това. Старите метални тръби са запушени от ръждата, не се оттичат нормално отпадните води, а студената вода е с влошени показатели. Единственото спасение е поставянето на нови тръби. На пазара има  предложения на водопроводни тръби от различен материал и насочени към определени битови системи. За да направите правилния избор от подходящи тръби е необходима консултация със специалист. Най-добре е да ползвате услугите на ВиК фирма за смяна на щранговете, а професионалистите ще ви обяснят всичко, което се отнася за този вид ремонт.

Препоръчително е да се сменят всички хоризонтални и вертикални тръби от абонатната до последния етаж, за да се получи желания ефект. За това е нужно решение на общото събрание, тъй като щранговете са обща собственост. Разбира се, ако такова съгласие няма, може да смените вертикалните тръби само във вашия апартамент. Резултат ще има, но не напълно ефективен, защото около вас остават старите корозирали тръби.

Фирмата, която решите да направи смяна на щранговете в кооперацията, ще се справи със задачата в рамките на един работен ден и вие ще останете без вода за кратко време. Освен това цялостната смяна на тръбите е по-евтина, защото фирмите правят отстъпки за количество работа. За смяната на тръбите обикновено се използват такива от полипропилен, като към всеки нов щранг се поставя спирателен кран. Наличието на спирателни кранове е много добро решение, защото се осигурява безпроблемна работа при нужда от ремонт.

Инвестирането в смяна на щрангове е само в полза на семейството. С тази инвестиция се създава комфорт и спокойствие в дома, намаляват се сметките за студена и топла вода, а дебита на водата е еднакъв за всички етажи. Преди всичко се забравя за опасността от наводнение поради наличие на шупли по старите метални тръби.

Това, че всеки собственик съзнава необходимостта от смяна на щрангове е ясно, но защо все още този проблем не се решава – нямам обяснение.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here